Автор: Іштван Алмаші

Дата: 2012-12-25

Історія появи "кнедликів" на Закарпатті.

кнедликКне́длик (рос. Кнедли, Клёцки, нім. Kloß) — страва української, чеської, польської та загалом європейської кухні з борошна (тіста), схожа на розпарений білий хліб; щось середнє між галушками та варениками, як правило, з додаванням сиру, картоплі та яєць. Зазвичай додаються в суп або подаються до нього.

Книдлі поширені в австрійській, чеській (чеські книдлі отримали світову відомість), єврейській кухнях. В тих чи інших варіаціях книдлі також присутні в канадській, норвежській та словенській кухнях.

Поширені в білоруській кухні книдлі робляться з протертої картоплі з м'ясом.

швейк з кнедликом в УжгородіВ Ужгороді на набережній є памятник бравому солдату Йозефу Швейку (відомий персонаж Яна Гашека, якого називали "Кнедлічек"). Швейк тримає в руках кнедлик і оглядає Ужгород.

"Куди приємніше чистити на кухні картоплю, місити кнедлики і поратися з м'ясом, ніж під ураганним ворожим вогнем, наклавши повні штани, горлати: "Einzelnabfallen! Bajonett auf!"

"– Але смачніше за усе на світі – кнедлики з кислою капустою – сказав Швейк завмираючим голосом, а потім додав меланхолійно – а макаронам місце в клозеті"

Приготування "кнедликів"

кнедлики0,5 кг борошна вищого ґатунку
400 г молока,
30 г дріжджів,
1 маленька ложка солі,
50 олії,
4-5 свинячих копчених ребер або іншого копченого м’яса,
квашена капуста

Кнедлик – це борошняний виріб, що за консистенцією нагадує розпарений білий хліб. Їсти кнедлики самі по собі не прийнято. Їх подають на одній тарілці з яким-небудь м'ясним або грибним гуляшем, іноді у поєднанні з квашеною капустою, а іноді й без – це вже хто як любить.Також готують кнедлики з начинкою, солодкі й не солодкі.

В теплому молоці розчинити дріжджі і поставити в тепле місце для бродіння. Борошно змішати з сіллю, долити до нього молочну опару та олію, замісити гладке тісто. Готове тісто відстає від стінок миски і рук. Накрити миску рушником і поставити в тепле місце на 1-2 години, аби підійшло. Готове тісто вибрати на дошку, посипати борошном і розділити на кілька частин.
Розкатати валики товщиною 5-7 см і розрізати їх на шматки, довжиною 20 см. Накрити серветкою і залишити на 15 хвилин.

кнедліТим часом у велику каструлю налити води, помістити в неї підставку для варіння кнедликів (вода не має накривати підставку), покласти кнедлики, накрити кришкою і варити 20-25 хвилин. Якщо немає під рукою підставки, на каструлю з водою натягнути густу марлю, закріпити її, розмістити на марлі кнедлики і зверху накрити їх іншою каструлею. Готові кнедлики розрізають дуже гострим мокрим ножем на скибки товщиною 1 см.

Тушкована капуста з бужениною
Буженину нарізають шматками, цибулю трохи смажать на жиру або на копченому салі, додають паприку, з’єднують з м’ясом і тушкують до напівготовності. Потім додають окремо тушковану (або відварену у малій кількості води) квашену капусту і все разом тушкують до готовності. Солять, перчать, іноді додають товчений часник.

Переглядів:
590
:Проголосувало
5

 

Оцінити: 1 2 3 4 5

Коментарі до замітки:

Додати ваш коментар

Введіть обчислення

мінус три =