Автор: Вікторія Ворона

Дата: 2012-12-25

Дегустація вин АПФ „Леанка”. (смт.Середнє)

сорт винограду Леанка ФетяскаРадгосп-завод „Середнянський”, на базі якого створено агропромислову фірму „Леанка” був організований в 1946р. пізніше до нього було приєднано колгосп ім. Кірова, завод шампанських вин, і наприкінці 1959р. в результаті реорганізації відстаючих колгоспів до радгоспу приєднали колгосп „Україна”.

У 1992р. радгосп-завод „Середнянський” змінив свій статус та назву. З цього часу – це АгроПромислова Фірма „Леанка” – підприємство з виноробства, виробництва та переробки сільськогосподарської продукції (винограду, зерна, молока, фруктів).

Фірма розміщена в 5 населених пунктах. Об’єднує сім виробничих бригад, два винні заводи з підземними сховищами.

До речі, „Леанка” (угорською – „дівчинка”) - сорт винограду, з якого ось уже протягом 59 років виробляється вино „Середнянське”.

Історія Середнянських винних підвалів

Іштван ДобоНаціональний герой Угорщини Іштван Добо - один з володарів Середнянського замку.

Середнє як населений пункт вперше згадується у письмових джерелах у 1384 р. Проте в цей час воно вже було досить великим поселенням, оскільки мало свого урядника (офіціаліса). На початку XV ст. поселення стає центром однойменної домінії, володарями якої була родина Палоці. З часом його значення зростає, і воно з простого села перетворюється на містечко (1455р.). Після того, як сім`я Палоці вимирає, Середнє на початку ХVІ ст. переходить до їхніх родичів, сім'ї Добо - однієї з найбагатших родин Угорщини.

підвали в СередньомуНайбільш відомими її представниками були брати Ференц - березький наджупан та Іштван - трансільванський воєвода, національний герой Угорщини. Народився Іштван Добо приблизно 1500 року. У 1549 році його призначили капітаном фортеці у м. Егер. Під час турецької експансії він очолив героїчну оборону Егера. У 1552р. його армія з 1935 воїнів вистояла проти 120-тисячної армії Османської імперії. Після цієї перемоги король Угорщини за відважність відпустив йому у власність декілька тисяч полонених турків.

Саме вони видовбали середнянські підвали кирками.

підвали в середньому ЗакарпаттяЗавершилось будівництво і укріплення підвалів в 1557 р. Підвали довгий час називались турецькими, їх загальна довжина становить 4,5 км. Спершу підземелля слугували сховищем для людей при графському дворі від нападу ворогів. Унікальність споруд полягає в тому, що вони мали виходи на поверхню в тихих безпечних місцях, куди можна було б виводити людей. Згодом підземелля втратило своє призначення захисту людей і перетворилось у виносховище.

Викопані підвали в туфі - породі вулканічного походження. Через капіляри, що в ній існують, у підземелля постійно проникає свіже повітря. Це дуже важливо для технології витримки справжніх вин за європейськими традиціями, протягом 3-5 років. У середині підвалів постійно утримується температура +12 °С. Це ідеальні умови для витримки вин.

винні підвали закарпаттяСереднянські вина з графських підвалів надсилали багатьом коронованим особам Європи. У 1711 р. цією територією проїжджав цар Росії Петро І. Він скуштував тут вина, і йому так сподобалося, що на його прохання були закуплені виноградники, які увійшли в історію як „царські". Вина з підвалів взимку і влітку поставлялись у Петербург.

Дегустація вин та екскурсія старовинними підвалами АПФ Леанка.

дегустація вин в середньомуДП АПФ „Леанка" запрошує відвідати історичні винні підвали в смт. Середнє Ужгородського району, які є пам'яткою архітектури ХVІ століття і яким в цьому році (2013) виповнюється 456 років. Середнянські винні підвали занесені ЮНЕСКО до десятки кращих винних підвалів Європи.

Гостям пропонується цікава екскурсія, дегустація високоякісних середнянських марочних, десертних вин та, по замовленню, смажена картопля з шкварками та бринзою.

У фірмовому магазині можна придбати вино на розлив та в пляшках.

дегустація вин в середньомудегустація вин в Закарпаттівинні підвали в Середньому

Найпопулярніші вина виготовлені на винзаводі "Леанка" смт. Середнє

ТРОЯНДА ЗАКАРПАТТЯ.

Марочне десертне біле вино – гордість виноробів краю. Вперше виготовлене в радгосп-заводі „Середнянський” в 1960 році. Виробляється з винограду сорту „Трамінер рожевий”.
Гарну назву вино одержало за ніжний букет з ясно вираженими тонами пелюсток чайної троянди. Має світло-янтарний колір. Смак повний, бархатистий з деякою маслянистістю.
Вино „Троянда Закарпаття” одержало високу оцінку у дегустаторів і користується великим попитом у споживачів.
На Міжнародних конкурсах вин отримало вісім медалей, з них 4 золоті. Строк витримки 2 роки.
Кондиції вина: спирт – 16 об.%, цукор – 18% мас.

СПОКУСНИЦЯ

дегустація середнянських винКількарічна праця та пошуки середнянських виноробів-технологів увінчалася створенням нової марки вина з інтригуючою назвою "Спокусниця", презентація якого відбулася в 2004 р.
Вино виноградне ординарне кріплене десертне біле "Спокусниця" виготовлене із суміші європейських білих сортів винограду.
Вино від золотистого до темно-золотистого кольору з оригінальним ніжним, з мускатними тонами ароматом та приємним смаком.
На VIII Міжнародному професійному конкурсі вин в Москві та Міжнародному конкурсі "Вино - горілка - 2005" в Сочі "Спокусниця" отримала золоті медалі. Вміст спирту - 16% об.

дегустація середнянських винСЕРЕДНЯНСЬКЕ
Вино виноградне марочне столове сухе біле „Середнянське” вперше було виготовлене в 1949р. в радгосп-заводі „Середнянський”. Виробляється за традиційною технологією з винограду сорту „Леанка”, що росте на схилах Карпат. Витримується в дубовій тарі 1,5 року. Серед інших марочних вин високої якості воно вирізняється світло-солом´яним до золотистого кольором, гармонійним, ніжним освіжаючим смаком і букетом з тонами польових квітів.
Кондиції вина: спирт – 10-13 об.%,
Нагороджене 7 срібними медалями.

ПРОМЕНИСТЕ
Виноградне вино столове сухе марочне біле „Променисте” вперше виготовлене в 1949р. за традиційною технологією з винограду сорту „Трамінер рожевий”.
Налите в бокал вино створює враження джерела світла, грає всіма відтінками. В ньому – чистота і свіжість ранішніх променів, тому і називається „Променисте”. Повнота і м’якість смаку, букет з ніжним відтінком пелюстків чайної троянди роблять вино одним з кращих серед білих столових марочних вин. Вино дозріває 1,5 року.
Має 9 медалей: 2 золоті, 7 срібних.
Кондиції: спирт – 10-13 об. %,

турецькі підвали в закарпаттіПЕРЛИНА КАРПАТ

Столове сухе марочне біле виноградне вино „Перлина Карпат” вперше виготовлене в 1983р. з високоякісного сорту винограду „Мюллер Тургау”. Вино солом’яного кольору, букет ніжний, квітковий з тонами витримки, приємним гармонійним, освіжаючим смаком. Стане прекрасним напоєм для Вашого столу. Вживається охолодженим до температури +12° С та подається до легких закусок та рибних страв. Витримане 1,5 року. Кондиції: спирт - 10-13 об .%, титрована кислотність – 5-7 г/л.

КАБЕРНЕ
Вино виноградне ординарне сортове столове сухе червоне "Каберне" виготовлене з винограду сорту Каберне-Совіньон. Вино від рубінового до темно-рубінового кольору, букет складний, властивий сорту винограду, з помірною терпкістю та вираженим сортовим тоном. Вживається охолодженим до температури +12°С та подається до м'ясних страв.
Вміст спирту - 16% об.

ІЗАБЕЛЛА ДЕСЕРТНА
Вино виноградне ординарне кріплене десертне червоне "Ізабелла" виготовлене із винограду сорту "Ізабелла". Вино від червоного до рубінового кольору з ніжним, чистим сортовим ароматом з суничними тонами.
Вміст спирту - 16% об.

Виноградники заводу Леанка в ЗакарпаттіВиноградники Закарпаття в Середньому

Адреса

89452, Закарпатська обл.,
Ужгородський р-н.,
смт. Середнє, вул. Шевченка, 6

Переглядів:
401
:Проголосувало
1

 

Оцінити: 1 2 3 4 5

Коментарі до замітки:

Додати ваш коментар

Введіть обчислення

мінус три =