Нержавеющих, покрытие нитридом титана .

Автор: Славка Паук

Дата: 2012-12-27

Міжнародний "фестиваль риболовів та угорської ухи ”

як проїхати на фестиваль рибалокЩе в сиву давнину, люди вважали, що Земля тримається на трьох рибинах – китах, які плавають в безмежному всесвітньому океані. Такі уявлення можна зустріти у багатьох народів. Наприклад індіанці Перу вірили в те, що першою на світі була риба, створена у “горішньому світі”, яка породила всіх інших риб, які в свою чергу, породили людей. У іранців і сусідніх їм народів риба – рятівник бога – чисте створіння. У кельтських народів риби – символ Вищої Мудрості і провісництва. Зокрема в Японії, Китаї та інших країнах Азії особливо шанують коропа. Короп символізує молодість, наполегливість, силу. Водночас у багатьох народів риба – символ життя, плодючості, кохання.

Риба – емблема правовірних іудеїв. В раю, за іудейськими уявленнями, харчуються саме рибою. Старий єврейський Великдень святкують в місяці Одар, що означає “риба”. В християнстві, та й у інших найпоширеніших релігіях як буддизм та іудаїзм, риба відіграє дуже велику роль. Було помічено, що букви грецького слова риба (IX0YS «ichthys»), складають перші літери слів (грецькою), що означає “Ісус Христос, Божий Син, Спаситель”.

Майже кожен із нас чув біблійну історію, коли Ісус Христос нагодував п’ять тисяч людей хлібом і рибою. За прикладом Ісуса послідував і фестиваль риболовів на Берегівщині, який також досхочу нагодував рибою всіх присутніх.

фестиваль рибалок та ухи Береговофестиваль рибалок та ухи

Як розповів один з учасників фестивалю Василь Чуба, адміністратор ресторану "Шеркерт", справжню угорську уху, або ж холаслей, він готує з трьох видів риби – коропа, судака або сома. Страва має насичений червоний колір через додавання паприки. Риба розварюється повністю, тому юшка виходить густою, смачною і поживною.

уха в береговіприготування ухи

Попередній фестиваль "Рибалок та ухи" (2012р.)

У 2012 році в зоні відпочинку біля озера в Берегов відбувся ІІІ Березький міжнародний фестиваль рибалок та угорської ухи.

Всього за трофеї та цінні призи боролися більше 70 учасників. Після завершення змагань та зважування журі назвали кращих у номінаціях. У категорії найбільшої сумарної ваги впійманої риби перше місце здобув Юрій Альбок. „Срібло” у Чаба Демйен, а „бронза” у Крістіана Туровці. У категорії найбільшої за вагою впійманої риби переміг Іван Соколович, а найбільшу кількість риб впіймав вже згадуваний Чаба Демйен. Найрезультативнішою учасницею змагань стала Юліанна Вірван, а кращий результат серед юніорів показав Бенце Райплик.

Паралельно проходив конкурс з приготування ухи (угорською „halászlé” - холасле), участь в якому взяли 12 команд, а зокрема команда з угорського міста Гойдубосормень, за яку виступали й близнюки Гайдан - чемпіони Угорщини у кулінарному жанрі.

фестиваль рибалок та ухи в Береговіфестиваль рибалок береговофестиваль ухи в берегово

Після ретельного обговорення титул Майстра приготування угорської ухи золотого ступеню здобула команда з Гойдубосормень. „Срібло” у представників „Шеркерт”, а „бронзу” здобула команда з назвою „Вус сома”.

Найкращі з найкращих отримали також спеціальні призи, зокрема запрошення на чемпіонат Угорщини з приготування ухи, на який зможуть поїхати представники команди „Берегі то”.

Слід зазначити, що під час свята учасники та гості мали змогу спробувати свої сили та навики у різних веселих конкурсах: чищення риби, кидання дерев’яних ложок, естафеті з качалками - вони навіть магнітних рибок ловили.

У неділю, відбулося справжнє кулінарне свято - фестиваль традиційних страв Берегівщини. Участь в ньому взяли команди-призери міжнародних кулінарних змагань, котрі готували оригінальні голубці, бограч-гуляш, боб-гуляш, інші смачні страви. Цього ж дня бажаючі мали змогу впіймати хижих риб, яких чимало у мальовничому Березькому озері.

фестиваль в береговоугорська коровафестиваль в Берегово

Винороби краю представили на святи свою найкращу продукцію. Гостей веселили колективи художньої самодіяльності, жива музика. Також всі мали змогу оглянути місцевий міні-зоопарк і величних корів породи угорська сіра, що паслися поруч.

Участь у фестивалі взяли голова Берегівської райради Андрій Бігарі — по рецепту якого, між іншим, готували згадувану уху з квашеною капустою —, голова РДА Ігор Свищо зі своїми заступниками. Також завітав на фестиваль перший заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Іван Бушко та міський голова Берегова Іштван Гайдош, - інформує оргкомітет фестивалю.

Переглядів:
634
:Проголосувало
1

 

Оцінити: 1 2 3 4 5

Коментарі до замітки:

Коментар додав (ла): віваі
Дата: 2016-11-11

іваіваі

Додати ваш коментар

Введіть обчислення

мінус три =